28 mei 2009

Met AIN op bezoek bij PwC

Een vrij grote afvaarding van het Amsterdam Informatie Netwerk was aanwezig bij de bijeenkomst in het kantoor van PricewaterhouseCoopers in Amsterdam West.
Gelegen in de Riekerpolder, een nieuw bedrijventerrein aan de A4 niet ver van de ZuidAs. Vanaf de 12e verdieping, waar we na afloop van de presentaties borrelden heb je een prachtig uitzicht over de Oeverlanden en het Nieuwe Meer.

De afdeling kennismanagement bestaat uit informatiespecialisten, kennismanagers en research analysts. Op de afdelingen zijn ook ‘knowledge managers’ die inhoudelijk het kennis delen optimaliseren. In kennisteams wordt door de knowledge workers samengewerkt met de kennismanagers en informatiespecialisten.
Zo te zien is het kennismanagement een grondig georganiseerd onderdeel van de bedrijfsvoering bij PwC. Het is stevig ingebed in de organisatie en wordt kennelijk door het management als belangrijk ervaren.
Vanuit de afdeling worden portals onderhouden, waar per afdeling alle informatie, intern en extern gevonden kan worden. Dus naast links naar belangrijke sites, staan er ook de medewerkersprofielen en een lijst van publicaties. Voor belangrijke onderwerpen, die erg in de belangstelling staan worden, onder de noemer ‘issuemanagement’, aparte websites gebouwd conform het format van de portals. Voor grotere collecties worden databases gemaakt. Verder geeft de afdeling ‘smart search’ trainingen. Incidenteel worden er ‘knowledge fairs’ gehouden: tamelijk grootschalige bijeenkomsten opgebouwd rondom een thema, waar bij een speciale branche wordt uitgenodigd. Uiteraard wordt de zelfredzaamheid van de professionals gestimuleerd door trainingen.

Voor hun attenderingsservice SPIN hebben ze zelfs een onderscheiding gekregen. Wordt door de medewerkers ook erg gewaardeerd.
Het nieuwste project, waarvoor nu een proef draait is het inrichten van een sociaal netwerken via 'plink'. Ter introductie wordt een film getoond “Meet Sarah”: thuis doet Sarah allerlei communciatieactiviteiten via web 2.0 toepassingen, maar op het werk kan dat dus niet. Het verschil tussen @home en @work wordt daarin mooi aangetoond.
Goede presentaties! En ik was erg onder de indruk van de vooruitstrevendheid waarmee het kennismanagement hier wordt aangepakt. Je kunt mooie dingen doen als je in zo’n organisatie de wind mee hebt en die gebruiken ze zo te zien ook goed. Chapeau!

Geen opmerkingen: